Shanghai – a fusion between East and West

Gatubild2

Enligt Shanghaiborna själva är det blandningen mellan öst och väst som gör deras stad till Kinas främsta. Hit kommer du för shoppingen, för neonljusen och för maten. Men även för den fantastiska historia som gjort Shanghai till en knytpunkt mellan Kina och västvärlden. Här är fransk arkitektur, internationella företag och flådiga brittiska barer ett vanligt inslag bland hundraåriga tehus, Qigong-tränande pensionärer och ett myller av 23 miljoner invånare.

Gatubild2

Shanghai är en ständigt växande stad. Ta en bild på skylinen idag, och den kommer att se helt annorlunda ut om 10 år. Det första du slås av är kontrasterna; här upplever du allt från väldigt enkla förhållanden till områden som andas uberlyx. Du kan ta dig till fots överallt, men när benen tröttnar efter kilometerlånga promenader mellan stadsdelarna är det bara att åka tunnelbana varsomhelst för några kronor, eller att hoppa in i en taxi. Taxan börjar på ca 15kr och resan blir nästan aldrig dyrare än 30kr. Men tänk på att ha med dig en karta eller lapp med adressen dit du ska på kinesiska, taxichaufförerna pratar nämligen inte engelska.

Bege dig till huvudgatan Nanjing Road redan första kvällen, med dess kilometerlånga gånggata kantad av neonupplysta byggnader. Här samsas turister med fotografer, restauranginkastare och gatuförsäljare som stolt visar upp sitt breda utbud av laserpekare och blinkande hattar. Promenaden längst Nanjing Road öster ut mot The Bund är i sig ett blinkande virrvarr av människor, reklam och udda intryck.

Nanjing-Road

Shanghai är byggt på två sidor om floden Hungpu, något du bäst upplever längst det pulserande promenadstråket The Bund. Här möts man av Shanghais ständigt föränderliga neonupplysta skyline. Shanghaiborna själva skämtar om att bönderna som äger marken i Pudong på andra sidan floden är de rikaste i hela Kina, här odlar man bara skyskrapor. Kom hit sent på kvällen för att fascineras av neonljusen, eller tidigt på morgonen för att beskåda hundratals Qi Gong-tränande pensionärer som välkomnar dagen nere vid vattnet.

Från The Bund kan du ta taxi till skyskraporna på andra sidan floden för under en 20-lapp. Njut av en drink på 93:e våningen i Shanghai World Financial Building, 420 meter över marken och med utsikt över hela staden. Eller åk upp i Shanghais landmärke, Oriental Pearl Tower, och ät middag i deras roterande restaurang som är byggd i ett av de pärlliknande kloten som glatt blinkar kvällarna i ända. Det finns flera imponerande skybars att besöka, där Cloud 9 i Jin Mao tower är en av de mer kända. År 2015 kommer även Shanghai Tower, med sina mäktiga 632 meter, att stå färdigt som den högsta byggnaden i Kina, och den näst högsta i världen.

The Bund ShanghaiThe Bund Shanghai

Strosa i French Concession

En av Shanghais mysigaste och trendigaste stadsdelar är French Concession, bestående av hundratals smågator med restauranger och butiker, allt inhyst i vackra, låga hus med fransk arkitektur. Börja vid nybyggda nöjesområdet Xiantiandi, som betyder “den nya himmelen”, och strosa bland designbutiker, restauranger och barer som ligger sida vid sida i ett bilfritt och modernt område. Här kan du även besöka byggnaden där den första kongressen för Kinas Kommunistiska Parti hölls 1921, numera ett museum.

Gatubild5Gatubild4

Vandra vidare in i Fuxing Park. På helgen är parken fylld av barnfamiljer och pensionärer. Äldre män sitter längst med bänkar under träden och spelar brädspel och kort. Människor står utspridda på grusplan, gräsmattor och uppe i buskage och rörde sig långsamt, långsamt i takt under Qigong-träningen. Par och vänner sitter vid utfällda bord och stolar och dricker hembryggt te ur färgglada termosar. Det kanske mest oväntade inslaget är alla Karaoke-sjungande grupper människor som står med egen jukebox, mikrofon och skärm med text och sjunger här och var. Något man snabbt inser är en vanlig syn i Shanghais parker även på kvällarna, då folk skapar egna små folkfester framför karaokeskärmar och sjunger glatt i timmar, eller tar med sig instrument och bjuder upp alla förbipasserande till dans.

Fuxing-Park3Fuxing-Park2Fuxing-Park1

Strosa djupare in i French Concession längst smågator fyllda av kinesiska designbutiker. Ofta hittar du äkta europeiska lyxmärken som kommit ut ur fabrikerna bakvägen och nu säljs till förmånliga priser hos entusiastiska butiksägare. Här finns flera kilometer av shopping i små boutiquer för den på jakt efter något alldeles unikt.

Gatubild3

Konstnärskvarteret Tian Zi Fang är väl värt ett besök. Längst myllrande smågångar kantas butiker fyllda med lokal design, snygga skrivböcker och fantastiskt många konceptbarer och street-food i alla dess färger och former. Ovanför butikerna bor lokalbefolkningen, och tittar du upp ser du kläder hänga ute på tork längst varje fönster och elkabel. Här hittar du även en konstnärsbyggnad med tavlor och skulpturer av ett 30-tal konstnärer som ställer ut. Vandra igenom ateljéerna och inspireras.

Tian-Zi-Fang2 Tian-Zi-Fang3 Tian-Zi-Fang4 Tian-Zi-Fang5

Shopping och marknader

Dong-Tai-Road4

Nanjing Road och Huaihui Road är de två största kommersiella shoppinggatorna i staden, fyllda med kända nationella och internationella märken. Det finns dock mycket mer shopping att utforska bortom huvudgatorna för den som vill hitta något annorlunda.

I Gamla stan finns en mängd småbutiker och stånd där du kan hitta precis vad som helst. Kläder, souvenirer, målade rispapper, krigshjälmar, radiostyrda helikoptrar eller jadesmycken. Turistigt men vackert. Mitt i området ligger Old Shanghai Tea House där du kan vara med om en traditionell tecermoni.

För den som letar efter fejkade märkeskläder rekommenderas ett stopp på Taobao City, en gigantisk inomhusmarknad på Nanjing Road. Här finns våningsplan på våningsplan av små butiksstånd fyllda med souvenirer, sjalar, fejkade märkesväskor, kläder och elektronik. Hundratals försäljare är din nya bästa vän, och det gäller att pruta om du hittar något du vill ha.

Taobao-City

På antikmarknaden Dong Tai Road djupdyker du bland kinesiska antikviteter. Även om mycket sägs vara fejk finns här prydnadssaker, tavlor, affischer och statyer blandat med smycken och annorlunda väskor att fynda. På ena sidan gatan finns en fiskmarknad, där du kan se lokalbefolkningen välja ut den färskaste fisken till kvällens middagen genom att lägga ut de levande fiskarna på asfalten för att undersöka vilken som hoppar högst.

Dong-Tai-Road5
Dong-Tai-Road1Dong-Tai-Road2 Dong-Tai-Road3

Besök en av stadens många silk markets och vandra längst hundratals stånd som drivs av skickliga skräddare. Sy upp skjortor, kostymer, klänningar och jackor som du alltid drömt om att äga. Åk hit redan första eller andra dagen så att allt hinner bli klart innan hemfärd.

Njut av mat från hela Kina

Gatubild1

I Shanghai finns restauranger från Kinas alla hörn och kanter. Shanghai-maten är söt och smakrik och innehåller ofta fläsk. Åker du hit på hösten eller vintern är det säsong för hårig krabba, som är en favorit i staden. En klassiker är även Xiaolongbao, en fantastiskt god dumpling fylld med fläskfärs och soppa. När du beställer in mat ställs allt mitt på bordet och gästerna delar på alla rätter. Utöver mat från Shanghai hittar du smakrik mat från Yunnanprovinsen i västra Kina (bra exempel är restaurangen Lost Heaven), kryddstarka rätter från Sichuan, Hot Pots från Hong Kong och mer exotiska rätter från södra Kina, där annorlunda ingredienser är vanligt förekommande. På restaurang Southern Barbarian kan du beställa in en tallrik friterade larver, gräshoppor och honungsbin.

Utöver mat från Kina finns även västerländskt, japanskt, indiskt och vad än du önskar. Fushionresturangen T8 i Xiantiandi anses vara en av världens bästa.

Mat1 Mat2 Mat3

Ett annorlunda Museum

I en dold källarlokal i västra Shanghai har konstsamlaren Yang Pei Ming samlat 1000-tals propagandaaffischer i original från tidigt 20-tal fram till 1979 och öppnat upp ett kontroversiellt galleri. Shanghai Propaganda Poster Art Center är den största samlingen av Kinesisk propaganda i världen. På frågan varför han vigt flera år åt att sammanställa samlingen svarar han: “Därför att det är viktigt”. Ta del av Kinas historia från tidigt 20-tal, fram till Maos framfart till långt efter hans död. Se hur vackra färglada affischer användes för att sprida kommunismens budskap i landet, så väl som att uppfostra kring kärnfamilj och solidaritet. Det finns även möjlighet att köpa med sig en av orginalaffischerna hem. Enligt Yang Pei Ming själv är det ett fantastiskt bra kap.

Yang Pei Ming

Leave a Reply